Det er svært få løp som er blitt mislykket på grunn av en rolig start, derimot er det mange eksempler på det motsatte

Når startskuddet går og gjengen av løpere fortoner seg som en truende bølge dersom du ikke holder farta, er det lett at for mye energi svies av på de første kilometerne. Det paradoksale er at dette gjelder for ca 90 % av alle løperne. Og resultatet er ofte at den siste ¼ delen blir en dårlig opplevelse. Og sluttiden du lenge lå an til glipper med god margin. Hva skal en stakkar da gjøre for å unngå å komme i en slik situasjon? Det finnes flere muligheter!

Det mest logiske og åpenbare sier seg selv. Det er selvsagt å sette ned farten i starten og holde seg til den farten som planen tilsa. Dersom du hadde en plan. Og det er det mange som har, problemet er at den ikke følges. ”Plan the work and work the plan” sa en tidligere kollega til meg. Lettere sagt enn gjort sier jeg. Men teorien virker god, plan the work som sagt. Ikke løp av gårde som ei hodeløs høns eller vårkåt kalv, nei work the plan! Jo lengere løpene er, jo større blir konsekvensene når åpningsfarten er for høy. Syreproduksjonen i musklene står alltid i forhold til anstrengelsene, og jo roligere start, desto mindre syreproduksjon.

Kroppen trenger tid på å bli varm. Når den er blitt varm arbeider den mer effektivt (forbruket av energi) og din løpsopplevelse blir bedre.

Et annet aspekt ved en rolig start, er rent mentalt. Det handler rett og slett om at mange av de som løp fra deg i starten, de tar du igjen på slutten av løpet, og det er for deg en mental opptur av dimensjoner. Den gir deg ny energi og farten øker. Inn mot mål!

Det har tatt meg mange år å tørre å åpne rolig, spesielt på maratondistansen. Som regel har jeg lurt meg selv til å tro at jeg er bedre enn jeg er. Foran et maratonløp er det en oppladingsfase på ca 2 uker der treningsmengden reduseres betydelig og intensiteten settes ned. Dermed øker overskuddet dag for dag og når startskuddet går på løpsdagen er kroppen klar som et fly, både fysisk og mentalt. Og da går det ofte slik jeg skriver i starten på dette innlegget.

Fortsatt sliter jeg med å ta det rolig i starten. Teorien er krystallklar og eksemplene utallige på at det lønner seg, men så var det dette med å følge planen da 🙂

Legg igjen en kommentar