Har du planer om å løpe maraton?

Det er ingen tvil om at maratonløping er populært i hele verden. Dersom du tar en kikk på terminlistene som ligger på kondis.no arrangeres det et maratonløp hver eneste helg året rundt

Jeg har langt i fra løpt alle, men noen er det da blitt etter hvert. Noen traseer likte jeg bedre enn andre. Du skal her få en beskrivelse av noen av dem jeg husker/likte best.

Athen Marathon (foto: Det originale OL-stadion fra 1896)

Dette er altså den klassiske/opprinnelige/originale maratonløypa, det er herfra legenden om Pheippides kommer, soldaten som fikk i oppdrag å løpe fra byen Marathon i Hellas til Athen for å fortelle at Athenerne hadde slått Perserne i slaget ved Marathon. At den tapre soldaten falt død om av utmattelse etter at budskapet var overlevert, hører med til historien. Og dette skjedde for ca 2500 år siden.

Det er flere ting som er spesielt med Athen Maraton, blant annet at start og mål er 42,2 km fra hverandre. Arrangøren løser dette praktisk ved at shuttle-busser kjører fra kl 0500 fra flere steder i Athen sentrum og ut til Marathon, en kjøretur på ca 45 minutter.

Traseen er kupert og ganske krevende, det er med andre ord ingen ”perseløype”. Til gjengjeld er det en veldig flott opplevelse å løpe der med stolte og entusiastiske mennesker/arrangører som heier på løperne hele vegen. Unge og gamle, kvinner og menn, og det viftes med vimpler og flagg og blåses i instrumenter av ulike slag.

Løpet går i november og normalt er det fine temperaturer for maratonløping på denne tiden av året. Målområdet (som er på Olympiastadion) er på det samme sted som det første sommer-OL fant sted i 1896. Jeg kjente frysninger på kroppen i det jeg løp inn mot stadion med gatene tettpakket med jublende tilskuere. Løpet må bare oppleves!

Berlin Marathon

En klassiker, ingen over-ingen ved siden! Både når det gjelder antall tilskuere og rask trase er Berlin på topp i Europa. Det anslås at det er et sted mellom ½ og 1 million tilskuere og ca 100 band og orkester er ute i løypa. Gatene er brede og det er plass til alle selv med 40000 på startstreken. Dersom du er ute etter en rask og lettløpt (hvis man kan bruke det ordet om å løpe 42,2 km på asfalt) trase, er Berlin et godt valg. Flatt og fint, mange som heier på deg, og alltid en rygg å ligge bak dersom du skulle føle behov for det. Forfriskninger underveis er på et høyt nivå og jeg savnet ingenting.

Mange verdensrekorder er satt i denne løypa, og det er nok litt av grunnen til at den er blitt så populær. Jeg har løpt der 2 ganger (i 2012 og 2016) og er påmeldt i år også.

København Marathon

Danskene er trivelige folk og deres maraton i mai er intet unntak i så måte. Det kan ikke måle seg med Berlin i antall løpere, men 15000 er ikke så gærnt det heller.  Danmark er generelt ganske flatt og traseen i København er intet unntak. Det er mange mennesker ute i gatene og de heier og roper både på sine egne og alle andre. Jeg har løpt der 2 ganger (i 2009 og 2011). Absolutt en trase jeg vil anbefale, spesielt dersom du vektlegger flat løype og gode forhold for ny pers J.

H C Andersen Marathon

Dette løpet går i Odense, H C Andersens (forfatterens) fødeby. Jeg løp her i 2009 og husker det som en svært god løpsopplevelse. Bra med tilskuere, lettløpt trase, fantastisk servering underveis og enda bedre i målområdet. Virkelig et arrangement jeg kunne tenke meg å oppleve en gang til.

Løpet er ikke så stort sammenlignet med de andre jeg har beskrevet, men absolutt stort nok til at du ikke blir løpende alene. I tillegg er Odense en både fin og trivelig by i hyggelige Danmark.

 

Litt om andre traseer

Traseen i Oslo har jeg aldri hatt sansen for. Vegarbeid, fortauskanter, svinger, hit og dit, mange 90-gradere, noen 180-gradere, rotete. Stockholm er det mange som har sansen for. Men da jeg løp der var det +5 grader, stiv kuling og regn. Holdt på å fryse i hjel. Husker bare hvor kaldt det var. Hadsel Maraton med start på Stokmarknes, her er du nesten garantert å løpe alene med 10 stk på startstreken. Men en fin tur rundt Hadseløya, det er det. Har løpt den 3 ganger. Relativt flat og fin trase. Amsterdam er flat og fin, ingen tvil om det, litt vindutsatt men går i vakre omgivelser langs kanalene. Tromsø er spesiell på flere måter, blant annet ved at den går på kvelden med start kl 2030. Videre at du løper Tromsøbrua opp og ned 2 ganger. Alt i alt en relativt krevende trase. Har løpt den 6 ganger. Spektakulært med lyset (og sola av og til) for mange tilreisende og de er det mange av på startstreken. Riga, Budapest har også fine løyper med mange deltagere. Munster i Tyskland var veldig trivelig med masse unger (high five), ute sammen med foreldrene sine, heiet og ropte, hadde rigget seg til langs traseen med kaffe, kaker og brus.

Legg igjen en kommentar