Kroppens edlere deler

Kroppen

Jeg vet ikke hva du tenkte på da du så overskriften om kroppens edlere deler, men i dette innlegget handler det blant annet om hjertet ditt, musklene, senene, leddene osv. Eller rettere sagt, innlegget handler om den styrken som befinner seg i disse delene av kroppen.

Ofte funderer jeg på hva som er kroppens ytterste potensial. Det er kanskje sent å tenke på når du den neste bursdagen din passerer 63, men allikevel. Man er så gammel som man er og alder er et tall. Så tilbake til spørsmålet; hva er kroppen i stand til å yte gitt at den gis optimale vilkår?

Jeg er mange ganger blitt overrasket over hva lete/redningsmannskaper kan finne i forbindelse med jordskjelv og andre store naturkatastrofer. Ikke sjelden hender det at en baby eller et lite barn reddes ut av ruinene en uke etter at katastrofen inntraff. Babyen/barnet kan ha vært uten både mat og vann før redningen kom, men har allikevel overlevd påkjenningen. Hvordan er det mulig? Og i noen tilfeller har det gått mer enn en uke før redningen kom.

Jeg ser i denne forbindelse bort i fra den mentale belastningen slike ting er, det vet jeg for lite om. Men det jeg overraskes over, er at kroppen er i stand til å stå imot og overleve selv om vilkårene er ekstremt dårlige.

En godt trent idrettsmann jeg leste om hadde en dag forsøkt å kopiere alle bevegelsene til sitt 3-4 år gamle barn, men måtte etter noen timer innse at det kom til å bli en svært krevende dag.

Min konklusjon er at vi fødes med et vanvittig potensial gitt at alle kroppens vitale deler er intakt (og selv om ikke alle kroppsdelene er intakt, kan potensialet være stort).

Hva forteller dette? Hva forteller historiene om babyer som overlever en uke i betongruiner? Og historien om idrettsmannen som måtte innse sin begrensning i forhold til det lille barnet?

Min enkle teori er at dersom vi fra fødselen av har en frisk kropp, så er den sterk allerede da og med et vanvittig potensial. Mange foreldre med barn i barnehagealder kan bekrefte at energinivået hos barnet er stort og aktivitetstrangen det samme.

Men så skjer det noe på et eller annet tidspunkt. Om det skjer i 7-årsalderen, 14-15 årsalderen eller senere varierer. Men når dette ”noe” skjer handler det om inaktivitet, fysisk passivitet og kroppslig forfall. Og her forspilles muligheten til å realisere det potensial kroppen har. Forfallet forsterkes gjennom dårlig kosthold, røyk, alkohol osv.

Og hva så? Er det mulig å ta seg inn igjen? Er det mulig å ta igjen det tapte? Det tror jeg absolutt det er! Jeg tror definitivt at svaret er et klokkeklart ja, og jo før du begynner jo bedre vilkår gir du kroppen for å klare det! Men igjen; du må gi kroppen tid til å tilpasse eg en ny hverdag og du må gradvis øke belastningen og aktiviteten. Dersom du ønsker at jogging/løping skal være en del av din aktive hverdag, kan du se nærmere på ”Treningsprogrammer” på denne bloggen, du finner programmer på 7 ulike nivåer. Håper du finner noe som kan passe for deg.

Legg igjen en kommentar