Reviderte mål – ambisjoner framover

KAMPEN MOT ÅRENE

Å se ting over tid kan gjøre det enklere å se hvordan ting henger sammen. 2018 er snart historie, bare noen få uker gjenstår. Fingeren må stikkes i jorda når denne og forrige sesong (2017 og 2018) skal evalueres. I fotballverden sier de at tabellen lyver aldri. I min tabell står det; du løper saktere og saktere og du er blitt 2 år eldre.

At årene kommer og går er uunngåelig, alternativet er mye verre. Det vanskelige er å akseptere at det ikke går like fort. Punkt 1 blir derfor å akseptere nettopp det, at det ikke går like fort.

I de fleste løp/konkurranser jeg deltar i, er løperne inndelt i klasser, som regel i 5-årsklasser. Og det gjøres nettopp fordi det er forskjellige fysiske forutsetninger hos en 40-åring sammenlignet med en 60-åring. Det finnes til og med en internasjonal standard for omregning av resultat basert på alder.
Ok, da er det sånn det er – akseptert og ferdig snakka!

Målsettingene for hvor fort jeg skal kunne løpe i 2019 og 2020 må revideres. Spørsmålet blir hvor mye saktere? Det spørsmålet skal jeg bruke 2019 for å finne ut av for det er i 2020 at jeg skal delte i EM/VM med sikte på gullmedalje! Distansen er halvmaraton.

På resultatlistene fra EM og VM 2018 framgår det at vinnerne på halvmaraton løp på 1.27,44 (EM) og på 1.27,27 (VM) i den klassen jeg konkurrerer i når 2020 kommer.

I 2018 har jeg løpt 3 halvmaraton; alle på 1.25 men det er halvannet år til VM og det gis ingen garantier for at jeg løper på 1.25 når den tid kommer. Det må trenes systematisk, jevnt og skadefritt.

«Alder er bare et tall» heter det. Og det tror jeg er lurt å si til seg selv. Alle vet jo og skjønner at en selv blir eldre, men det hjelper i hvert fall ikke på prestasjonene å skylde på det. Å trene «smartere» er mulig. I det legger jeg å lytte mer til kroppen, ikke være så rigid i forhold til treningsprogrammet, gi litt mer fan, trene mer variert og sist men ikke minst; forskning dokumenterer at styrketrening blir viktigere og viktigere jo eldre man blir.

Så var det løpegleden da 😊, den må for all del ikke tapes eller mistes av syne i bestrebelsene på å bli «Best i verden» …! Ja, for målet er å vinne en gullmedalje, og om det blir i EM eller VM går for det samme; Gull er Gull 😊.

Og om det ikke lykkes? Den tid den sorg. Det dukker sikkert opp noe nytt jeg kan jobbe mot.

Livet leves i håpet og i lange steg!