Når du har mistet det skjønner du bedre verdien av det

OM MILJØ OG TILHØRIGHET

Det er når du ikke lenger har det at du savner det. Det er når du har mistet det at du ser det. Det er når du er det foruten og ikke lenger er en del av det at du kjenner på det. Det er DA du skjønner verdien av det. Verdien av et miljø der du hører til.

Den siste uka før jul var rik på slike opplevelser. Den første og største var besøket hos mamma på sykehjemmet. Hun stod ute i gangen med rullatoren sin, hadde nettopp vært på julelunch i kafeen  der på huset da hun fikk øye på meg. Jeg var så spent, hva husket hun? Hun avklarte det spørsmålet raskt idet hun sa; «Hva i all verden, er du her? Jeg trodde du var i Frankrike og skrev bok».

Den andre opplevelsen var den siste lørdagen før jul. I neste et halvt år har jeg vært borte fra byen, familien og miljøet i Tromsø Løpeklubb. Hver lørdags morgen møtes et gjeng entusiaster for å løpe langtur. Været, årstid, dato og andre forhold spiller ingen rolle, lørdag er lørdag og DA er det langtur kl 0900. Da klokka var der den skulle være var det 22 personer som la i veg. Kjente fjes alle sammen, mer eller mindre.

Det hele varte i ca 2 timer og underveis kjente jeg på hvor enormt mye denne flokken betyr. Det siste halvåret har jeg trent stort sett alene og gradvis har savnet vokst. Denne dagen ble det veldig merkbart.

Til deg og til meg selv og til alle andre vil jeg si; Ta vare på miljøet ditt, bidra til å utvikle det. Ditt nærvær er viktig. Det at nettopp DU er der betyr noe. Det er sammen vi blir enda bedre, ikke hver for oss. Det er sammen med hverandre at vi skal hente inspirasjon, ikke hver for oss.

Å komme hjem til jul var tankevekkende på mange måter. Det er jo et gammelt ordtak som heter «Borte bra, hjemme best». For min del var den uka i Tromsø en bekreftelse på akkurat det, det var som å komme hjem.