Ukens løpeprofil – Ola Wang Ørjavik

I dagens innlegg på Springeren.no er det Ola Wang Ørjavik (21) i Tromsø Løpeklubb som presenteres. Ola studerer Energi, Klima og Miljø (sivilingeniør), og har vært medlem i klubben siden 2012.

Springeren.no har vært så heldig å få å intervjue han om det æ være med i en løpeklubb.

Hvorfor ble du medlem i Tromsø Løpeklubb

Faren min (Ole Jørgen Ørjavik) startet tidig med å dra meg og broderen ut på løpeturer. I starten var ikke dette det mest spennende, men etter hvert ble det også faste løpetreninger med fotballaget. Det var en helt annen spenning å løpe mot andre, og jeg ble fasinert av hvor mye man presset kroppen for å komme først. Så når jeg avsluttet fotballkarrieren, var det ingen tvil om at jeg skulle begynne å løpe mer.

Løpeklubben ble da et naturlig valg, ettersom fattern hadde flere bekjente som løp aktivt i klubben. Her kunne jeg presse meg mot andre, utvikle meg og få tips fra erfarne løpere. Som en ung løper ble jeg tatt godt imot på trening. Gleden av å trene i felleskap og konkurrere ble fort stor!

Hva er fordelene ved å være med i en klubb?

Fordelene er maaange. Løpeklubben er en åpen og inkluderende klubb med løpere på alle nivåer. Hvilke fordeler som verdsettes høyest er nok individuelt, men her er hva jeg setter høyest.

For meg er den største fordelen at man har noen man kan pushe seg mot. Det er alltid lettere å kjøre hardøkter sammen med andre. Det å kunne jakte ryggene på de du vet er litt bedre er en stor motivasjonsfaktor.

Det sosiale aspektet ved en klubb, utveksling av råd, erfaringer, tanker og drømmer!! Alle har ulike erfaringer og her er det mye å hente, spesielt hvis man er i startfase og ny i løepegamet. Men også for de som har holdt på en stund og ønsker å ta et steg videre. Her er det mange som har gått ulike stier og prøvd mye forskjellig på treningsfronten. Det finnes mye treningskunnskap i klubben!

Være medlem i en klubb som har løpere som presterer på nasjonalt og internasjonalt nivå er meget motiverende. Det viser at mulighetene er der, bare man jobber hardt nok.

Hvorfor løper du?

Jeg løper fordi jeg fasineres av å tilbakelegge lange distanser på kortes mulig tid. Løpingen gir en enorm frihetsfølelse, beina kan ta deg hvor som helst. Det finnes ingen begrensninger, bare uendelige muligheter. Samtidig får du luftet tankene og reflektert over livet. Kampen mellom kropp og hode er også veldig fascinerende. Opplevelsen av å presse kroppen og overvinne smerten er ekstremt tilfredsstillende.

Hva er løpeglede for deg?

Løpeglede for meg er når kroppen spiller på lag og du flyr gjennom terrenget uten anstrengelse. Hodet er fritt for bekymringer, og du fokuserer bare på ditt neste steg.

Ingenting slår følelsen når du kommer i mål etter et godt løp. Det føles da som alle de små gleden du har opplevd på de daglige treningsturene summeres opp, og blir servert på en gang. En enorm følelse.

Har du noen ambisjoner/mål på kort eller lang sikt, i så fall hvilke?

Det er høyst på tide å slå den 4 år gamle rekord på 10km. Håper å få trent bra i vår, slik at jeg er i en posisjon hvor jeg kan slå den. Ellers blir det noen lokale fjelløp utpå høsten. Men uansett resultater på kort sikt, det viktigste er at man opplever glede med det man holder på med og er tålmodig.

Hva er din beste løpsopplevelse

Har mange gode opplevelser fra alle årene med løping. Når det gjelder konkurranser, så må jeg trekke fram seierne på Lofoten High 5 2015. En dag der jeg ikke kjente smerte og beina fløy. Det er sånne dager man drømmer om, alt stemmer og livet leker. For meg er dette selve definisjonen på løpeglede.  Jiehkkevárri høsten 2015 må også nevnes. Rå løpetur, i rått landskap.

Hva er din verste løpsopplevelse

Tromsdalstinden Skyrace 2017: Hadde akkurat dimittert fra førstegangstjenesten og gledet meg til å delta på løp igjen. Humøret og motivasjonen var på topp, men grunnlaget og formen var på bunn. På Bønntuva kom krampene i begge lårene. På toppen av Tromsdalstinden begynte det å snø, akkurat da vurderte jeg sterkt å legge meg inn i jervenduken til Røde Kors. Heldigvis vant hodet kampen, men ble en laaang tur til mål.

Tusen takk for at du stilte opp og lykke til videre Ola!