Ukens løpeprofil – Maria Nordfjell


I dagens innlegg på Springeren.no er det Maria Nordfjell (50) i Tromsø Løpeklubb som presenteres. Maria jobber til daglig som operasjonssykepleier på UNN og har vært medlem i klubben siden 2008.

Hvorfor ble du medlem i Tromsø Løpeklubb?

Jag ville vara med i en gemenskap med likasinnade och så visste jag att Tromsø Løpeklubb hadde bildats året för.

Hva er fordelen ved å være med i en klubb?

Det är en trygghet att träffa de andra som man har löpt med i alla år, det blir som en stor löpar-familj som känner varandra. Träningsmässigt er det en fin rutin med fasta träningstider som får mig på intervallträning. Hur trött man än är efter jobb, så är ett intervallpass med klubbfolket en riktig energi-boost. Så träffas vi också på fjällturer och andra intiativ-pass.

Det fina med løpeklubben är att alla hjälper alla, både träningsmässigt och med motiverande och tröstande ord, en slags «sammen er vi best» mentalitet. Jag vill berätta två små tillfällen från  nyligen;

Vi är tre som löper ilag på intervallerna i samma tempo, några av gutterna i klubben ska bara löpa i rolig økt. Då frågar de oss vilken kilometertid vi önskar springa på och så springer de framför oss och drar oss i perfekt intervallfart.

På Mørkertidslöpet i år löper Espen och John-Reidar på en fastsatt rolig fart. När dom passerar mig, som håller på att tappa min fart rejält, så är det bara -«bli med». Dom kunde löpt vidare i sitt tempo, men dom hjälper mig mot mål, jag får lägger mig i rygg och får upp både motivasjon och farten. Klubbmedlemmarna hjälper varandra fram, vare sig det är på löneträningar, konkurranser eller som hejja-gjäng på sidan av.

Hvorfor løper du?

Jag har sprungit hela livet. I början var det ungdomslivet i friidrottsklubben, med medel- och långdistans på bana. Sen har jag aldrig slutat springa.  Jag tycker löpning är den bästa medicinen mot allt. En löprunda «laddar batterierna» , både fysiskt och psykiskt. Jag löser många problem tankemässigt när jag är ute på egna joggeturer och får en ro i kropp och huvud efteråt. Intervallträning ger en härlig mixad känsla av en stark och trött kropp. Sen bara ÄLSKAR jag att springa i fjällen, att vara «ett med naturen». När man springer så hinner man uppleva så mycket mer, vare sig det är på fjället eller på en äventyrlig sightseeing i nån storby. Löpare smiler och får oftast smil tillbaka.

Hva er löpeglede for deg?

Löpeglede är väl allt, men kanske mest när jag är ute på fjället. Det är också när jag ser fram mot att löpa, tex intervallpass med klubben, eller fram mot en konkurranse. Själva tanken och planeringen ser jag som löpeglede, tillsammans med själva löpningen. Har jag inte lust att träna, är jag duktig på att låta bli.

Har du noen ambisjoner/mål på kort eller lang sikt, i så fall hvilke?

I år är det i terrängen som all träning riktat sig mot. Först ska Kari och jag till Stavanger och Lysefjorden igen på Rockman swimrun i augusti. Efter det blir det ett 200 miles bergslopp, Tor des Geants, som jag önskar genomföra på en bättre tid än ifjol.

Langsiktigt mål är fortfarande en dröm att komma under 40 min på milen, den har jag drömt om i alla år, och varit så nära, och den drömmen lever vidare, och det tack vare alla klubbmedlemmars (

Hva er din beste løpsopplevelse?

Det är när jag får «runners high» på längre löp. Det sker inte alltid, men den känslan är helt underbar, svår att beskriva.

Hva er din verste løpsopplevelse?

Det måste nog vara Berlin marathon för många år sen, hadde inte tränat (pga barnafödande), men tänkte att ett marathon klarar jag ju uansett utan problem. Efter 11 km fick jag stiva bein, efter 21 km begynte jag gå, men kom imål på 6 timmar, med en kropp i total kolaps, och maratonet bara fortsatte eftersom jag var tvungen att gå vidare, bort från mål. Efter det har jag lärt mig att det är lurt att bryta ett lopp i tid, om man inte mår bra.

Noe annat du har lyst att nevne?

De sista året har jag inte varit alltför synlig på klubb-träningarna, det är för min intervallträning med klubben fått ge vika för sone 1 träning och höjdmeter i fjället.

Takk for at du stilte opp Maria, og lykke til videre!