Ukens løpeprofil – Marit Finnseth

I dagens innlegg på Springeren.no er det Marit Finnseth  som presenteres. Marit er 56 år og jobber som sikringsleder, leder klatrelag på oppdrag, hovedsakelig i oljeindustrien, og har vært medlem i Tromsø Løpeklubb siden høsten 2016.

Marit forteller:

Jeg har hatt en kort kort ”løpekarriere” tidlig på nittitallet da jeg inspirert av MSM i 1990, bestemte meg for å delta på halvmaraton i 1991. Ellers så har jeg oppigjennom årene vært litt av og på med å springe, løpt litt for å komme i form til vinteren og langrennsesongen.

I 2015 ble jeg med på noen løp i bedriftskarusellen. Jeg syns det er stas med startnummer og fascinerende hvor mye energi og motivasjon man kan hente ut av seg selv med en konkurranse framfor seg. Høsten 2016 sprang jeg maraton for første gang i Amsterdam. Jeg kom i mål, fornøyd nok, men langt fra ferdig med distansen. Jeg meldte meg på Berlin maraton 2017 og ønsket meg et miljø å trene i. Jeg var innom Nothern Runners først, men trivdes best med Tromsø Løpeklubb, selv om nivået i klubben er langt over mitt nivå. Jeg liker fokuset på kvalitet i treninga og mange herlige folk har jeg møtt. Etter hvert har jeg også funnet ”mine” å løpe med, sånn at jeg ikke alltid ligger alene i baktroppen.

Nå har jeg sprunget Berlin maraton både i 2017 og 2018 og syns ikke jeg har fått det til ennå. I år er målet å få til 10 km og  halvmaraton. Ett mål som jeg satte meg da jeg gjenopptok løpinga, var å klare å springe mila i samme tempo som da jeg satte min personlige bestenotering på halvmaraton i MSM 1991. Dette løpet er også min største løpsopplevelse, løpet da alt klaffet, taktikk og dagsform, følelsen av å fly de siste kilometerne.

Etter to tre år med satsing på løping har imidlertid framgangen latt vente på seg, inntil i vår. På Krokenmila i juni perset jeg med en kilometertid temmelig likt drømmeløpet mitt fra 1991. Nå gleder jeg meg til København! Og så venter en maraton eller flere på meg, men det blir neppe i år.

Tross kort fartstid som løper, så har jeg alltid vært aktiv og stort sett i god form. En rød tråd i mitt liv er friluftsliv. Jeg har drevet med fjellklatring og kajakkpadling og turer i fjellet både sommer og vinter, og det skal jeg fortsette med, selv om mye fokus nå går til løping, minutt pr km og neste konkurranse.

Det beste med løping er at det er så enkelt å drive med. Til og med på en plattform i Nordsjøen kan jeg holde meg i gang på en tredemølle og på reiser og landoppdrag er det en fin måte å se seg rundt på.

Løpeglede for meg kan være så mangt; sprette ut av døra en sommerdag i shorts å bare springe. Kreke meg ut i skitvær og finne glede i å kjenne på vær og vind. Løpeglede er å kjenne seg i form. Jeg finner løpeglede både sammen med andre, alene og sammen med min firbeinte venn Birk. Løpeglede er noe som kommer og går.

Nå gleder jeg meg til sommerføre i terrenget og en periode med å springe uten fokus på  tid og tempo.

Takk for at du stilte opp Marit, og lykke til videre!