Bakom skyene skinner sola

Om dette gamle ordtaket var ment som trøst, eller til ergrelse dersom sola ikke har vist seg på lange tider, vet ikke jeg. Men uansett, den gjør jo det, og det er noe vi alle vet. Når jeg tenker meg litt om var kanskje ikke ordtaket ment som noen av delene, hverken som trøst eller ergrelse, men mer ment å vekke håpet i oss. Håpet, som Winston Churchill var så opptatt av i årene mellom 1940 og 1945, håpet som skulle berge nasjonen gjennom de fryktelige krigsårene.

Det er ikke krig nå. Men det er koronafrykt, og frykten er økende etter hver som tiden går, oljeprisen faller, verdien på den norske krone faller, og aksjekursene faller, i tillegg til at antallet smittede og antall døde stiger.

Bakom skyene skinner sola

Hvor «korrekt» eller umusikalsk er det da å bry seg om været? At snøbygene ingen ende har, at snøskavlene snart er på høyde med lysene i lyktestolpene, at treningsstudioene har stengt dørene og at treningsforholdene for en helfrelst løper er elendige?

Noen vil sikkert riste på hodet over at det er mulig å bekymre seg om slikt når både landet og resten av verden har fokus på korona, sykdom og død. Men jeg hverken kan eller vil ha koronaen i tankene hele tiden, jeg blir syk av det, nedstemt og oppgitt av det. TV-stasjoner, aviser m.fl. oppdater sine tall, prognoser, spekulasjoner for hver time som går. Hjemme snakker vi om korona, om smittefaren, om vi kan dra på hytta i påsken osv. Dersom / hvis / så fremt / i fall alt mellom himmel og jord.

Lyset

Sola gir lys. Andre mennesker gir lys. Å fyre i ovnen gir lys (og varme). Å gå seg en tur gir energi og på dagtid er det mer lys ute enn inne. Og løping er best ute.

Finn lyset!