Hvordan kan du bli en enda bedre løper?

Ja, dette er kanskje det spørsmålet løpere oftest stiller seg selv. «Hvordan kan jeg bli en enda bedre løper?». For vi vil jo gjerne bli bedre, det ligger litt i oss, og er med å drive oss framover.

Hva er det da som må til? Etter å ha holdt på i mange år, og gjort mye av de samme tingene om og om igjen, har fremgangen uteblitt de siste 3-4 årene. Nå smiler du kanskje litt for deg selv der du sitter. Han dærre «Springeren» som snart runder 66 må da ha sett sine beste dager tenker du sikkert.

Kanskje har du rett, men fikk du med deg han karen på 60 i Irland som løp maraton på 2.30,03 for noen få uker siden? Say no more 😊. Altså er det mulig.

Dersom du som leser dette driver med løping, og har fremgang, skal du kanskje la være å ta til deg det som står lenger ned i dette innlegget.

Men tilbake til spørsmålet; hvordan bli en enda bedre løper? Jeg har opp gjennom årene diskutert trening med mange dyktige folk (Skari, Iversen, Nyberg, Grønli, Ulriksen, C. Barth-Heyerdahl, Brustad, Mikalsen, Lundin m.fl.). Jeg har aldri tenkt på om Albert Einstein kunne ha noen innspill. Men faktum er at han en gang skal ha sagt at «en idiot er en som fortsetter å gjøre de samme tingene og samtidig håper på et annet resultat».

DER ligger kanskje svaret, der kan det ligge noe! Jeg (og kanskje du også) må gjøre noen forandringer dersom ny fremgang skal komme. Etter årets siste (og nesten eneste) konkurranse, i oktober på Jessheim, har jeg tenkt mye på dette. Hvilke forandringer vil kunne bringe ny fremgang, økt løpeglede og bedre resultater?

Du må finne dine svar, de svarene som føles rett for deg. For egen del har jeg fått tro på at følgende forandringer kan bidra i ønsket retning:

  1. Regnearket med detaljer om tid, puls, km osv legges bort
  2. De faste ukeplanene legges bort
  3. Bare noen få løpeøkter skal planlegges i detalj, f.eks. hvor lang eller kort de skal være. Jeg løper til jeg blir lei eller ikke orker mer
  4. Når snøen kommer, skal jeg løpe mye mindre og gå mye mere på ski fram til april
  5. De rolige løpeøktene skal gå enda roligere enn før
  6. Intervaller skal løpes på mølle når det er glatt ute
  7. Ingen tidsmål skal settes for løp i 2021
  8. Utvide styrketreningen med vegg-klatring og svømming
  9. Få bedre kontroll på spenningsnivået i kroppen *)

*) Eksempel:

3 uker før maratonløpet på Jessheim 18.oktober løp jeg en ½ maraton her hjemme sammen med noen løpekamerater. En av gutta hadde satt seg som mål å komme under 1.30 på distansen, altså en fart på 4,15 pr km, og vi andre skulle hjelpe han å holde farta oppe.

Økta gikk fint og vi kom i mål på noe rundt 1.29,30 og alt vel. Snittpulsen min var 142. Dette var 26.september.

3 uker etterpå var det altså maraton. Det rare, og i tillegg forbausende, var at snittpulsen halvveis var på 151 – altså 9 slag høyere!? Med samme fart! Du kan tro jeg har fundert mye på hva denne store forskjellen kom av? Jeg er ikke kommet til bunns saken, men kanskje har du noen innspill og tanker om hva som kan ligge bak? Er det mentalt? Eller er det fysisk? Eller er det en kombinasjon? Noe må det være!

Framover

Den lokale løperen som har imponert meg mest i år, er Tromsø Løpeklubbs Cecilie Barth-Heyerdahl. På ovennevnte maraton kom hun i mål på en tid under 3.21 etter aldri tidligere å ha vært under 3.40 på distansen! Hva var mer naturlig enn å spørre henne om hvordan hun hadde trent? Det hun svarte var blant annet: intervaller på mølle når det var glatt ute, mye ski i perioden oktober – mai, svært rolig på de rolige øktene samt to måneder med hard og planmessig oppkjøring før konkurransen.

Her var det mange gode tips. Nå skal 2021 bare komme. Den blir det den blir. Med lavere skuldre og bredere smil 😊. Og kanskje bedre tider? Time will show.