En sol i mørket

Mørketiden, den fysiske, er over. Her på berget var den offisielt over den 21.januar og det ble markert med solboller og andre godsaker. Men mørketid kan vær så mangt, ikke bare fravær av sola, men også et mørke som bunner i noe helt annet.

              Å ha sin egen «sol i mørket», er det mulig? Kan man finne sola si i omgivelsene rundt seg? Er den i noen tilfeller der uten at du ser den? Eller har du kanskje sett den og vet at den finnes?

              Alt kan være sol! En kjæreste, et barn, et barnebarn, en venn som bryr seg, et kjæledyr, en mor eller en far, en hobby du elsker, et miljø du hører til i, eller noe annet. Alt kan være sol.

              Sola som sender sine stråler gir oss fysisk varme, og i noen grad også psykisk varme. Det er noe godt og varmt, bokstavelig talt, over sola.

              Andre mennesker kan også sende varme stråler til oss. Mennesker som vi på en eller annen måte har relasjoner til, og som betyr noe i livene våre. Er vi heldige, har vi flere slike mennesker i våre liv.

              Her hjemme hang det i mange år en liten sak på veggen med en liten tekst på. Der stod det at «Det tar tid å få en gammel venn». Det var kona mi/kjæresten min som hadde fått den hos en venninne. Jeg syntes den teksten var så bra, selv om den også sier at det må tid til. Og tid kan jo være en utfordring i seg selv i vår verden der egen selvrealisering, egne ambisjoner og eget potensial skal realiseres. Da går tiden 😊.

              «Alt har sin pris» heter det. Jeg har brukt mye av min tid på realisering av eget potensial, både når det gjelder jobb og fritid/hobby. Hvor høy prisen har vært, er vanskelig å si. Det finnes ingen kontoutskrift for slikt som viser hvordan sammenhengen er mellom debet og kredit. Heldigvis kanskje.

              Men det er jo aldri for sent. Det gjelder for mange ting, for eksempel det å slutte å røyke; det er aldri for sent. Eller å begynne med å invitere folk inn i livet sitt; det er aldri for sent det heller. Eller å begynne med å investere mer av min tid i andre mennesker; aldri for sent det heller. Et stikkord er tid, men det handler ikke bare om det. Det handler også om å slippe inn de mange solene som er der ute, soler som gjerne skinner på deg og gir deg varme, energi og tro på at mørketiden er forbigående.

              For mange år siden sang Randi Hansen «Hvis æ fikk være sola di». Det var en kjærligtetserklæring av stort format.

Er du sola for noen? Har du ei sol i livet ditt?