En helt spesiell kafe – der sjelen faller til ro

Det er en helt vanlig dag. En helt vanlig mann er på veg til en, for han, helt spesiell kafe. Der skal han møte en god venn. De møtes ganske ofte akkurat der.

              I Tromsø er det mange kafeer. Ikke alle åpner kl 0800, men denne gjør det. I tillegg har den åpent syv dager i uka. Men det er ikke det at den åpner tidlig på dagen som gjør at han helst går hit når han skal gå på kafe.

Han har tatt seg i å fundere på hva som gjør denne kafeen så spesiell for han. Å gå på kafe for å drikke en kopp kaffe, er en ganske vanlig ting å gjøre. Det finnes som sagt veldig mange kafeer i byen. Det vet han av egen erfaring, men denne skiller seg ut.

              Innerst inne vet han jo hva som er så spesielt med den. De følelsene kjenner han på hver gang han er der, enten det er for å drikke kaffe, spise en kake eller spise grøt. Det første han møter innenfor dørene, er gamle og brukte ting du kan kjøpe for en rimelig penge. Møblementet der; bordene og stolene, er også gamle, i likhet med det sorte pianoet som står der.

I kafeen er det flere rom. Alle har de det til felles at stilen er gjennomført. Noen har med sikker hånd utformet vegger, tak, lys og alt som hører til i en slik kafe. Bildene bak disken er fra en tid som var, fra «gamle dager» i byen. Som så mange andre kafeer, lyder det musikk fra høyttalerne i lokalet. Musikken er dempet, både i volum og i type musikk.

Det er en type ro i denne kafeen som appellerer til hans hjerte. En type stillhet selv om det ikke er helt stille der. Av og til er lyden av stemmer og klirrende service mer tydelig, men bråkete er det aldri.

De som jobber der, står i stil med kafeen ellers. De er på en måte dempet med lune smil, og øyne som ser deg. Han føler seg sett når han kommer dit, og de får han til å føle seg velkommen hver gang.

Han besøker andre kafeer også iblant. Han liker å gå på kafe, ta en kopp kaffe med venner, slå av en prat både om viktige ting, og om ikke fullt så viktige ting i livet. Både kaffesmaken og kaffeprisen varierer fra kafe til kafe. Men det er opplevelsen, atmosfæren og stemningen på akkurat denne kafeen som gjør at sjelen hans faller til ro.  

Smørtorget kafe